Ο Δρ. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης είναι Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας.

Έχει σπουδάσει Γεωλογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), και έχει κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc και PhD) στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει εργαστεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης (ΙΤΕ), στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (TUWien), και στην ιδιωτική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Austria Technologie & Systemtechnik AG (AT&S AG) στο Leoben-Hinterberg της Αυστρίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις επιστήμες της αστροχημείας, αστροβιολογίας, και πλανητικών επιστημών.

Έχει επίσης πολύ ισχυρό εφαρμοσμένο και ερευνητικό υπόβαθρο σε φωτονικές τεχνολογίες, μικρο- και νανο-τεχνολογίες, λιθογραφία, μικροσυστήματα (MEMS), και ανάπτυξη αναλυτικών οργάνων.

Είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Ερευνητών για την Χημική Εξέλιξη της Ζωής (Network of Researchers on the Chemical Evolution of Life; NoRCEL) καθώς και μέλος του Συμβουλίου του Δικτύου της Ένωσης Αστροβιολόγων της Ευρώπης (European Astrobiology Network Association; EANA).

Έχει πάνω από εκατό πρωτότυπες επιστημονικές και τεχνολογικές δημοσιεύσεις, και έχει οργανώσει συνέδρια αστροβιολογίας και πλανητικών επιστημών.

Έχει συμμετάσχει σε πείραμα μικροβαρύτητας με αποστολή μικροοργανισμών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τώρα συνδιευθύνει ομάδα εργασίας της αποστολής ARIEL της ESA για την διερεύνηση ατμοσφαιρών εξωπλανητών.

Ανήκει στην συντακτική ομάδα του περιοδικού Astrobiology, ενώ έχει διατελέσει κριτής σε πολλά περιοδικά, αλλά και κριτής προσκλήσεων για τεχνολογικά προγράμματα καθώς και διαστημικής έρευνας  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Εθνικών οργανισμών.